010
Bron

Een geboren handelsman

Lodewijk Pincoffs leeft van 1827 tot 1911. Hij groeit op in een rijk joods gezin en geniet van een uitstekende opleiding. Op 22-jarige leeftijd zet hij samen met zijn neef en latere zwager Henry Kerdijk zijn eerste bedrijf op. De twee doen al gauw goede zaken, mede door de handelsvaardigheden van Pincoffs. In 1872 begint Pincoffs met een groepje bankiers aan een plan om de Rotterdamse haven tot de grootste van Europa te maken. En dat lukt ze.

Koloniale bezigheden

Naast zijn werkzaamheden voor de Rotterdamse haven is Pincoffs ook directeur van de Afrikaansche Handelsvereniging (AHV). Zo beschikt Pincoffs over meerdere fabrieken in toenmalig Kongo waar honderden tot slaaf gemaakte Afrikaanse arbeiders werken. Dit gebeurt ook terwijl de Trans-Atlantische slavenhandel eigenlijk dan al afgeschaft is.

Fraude

De handelsnetwerken van Pincoffs storten uiteindelijk in elkaar. Het blijkt dat Pincoffs veel risico's heeft genomen met zijn handel. Zo probeert hij het ene financiële gat met het andere te dichten en miljoenen guldens weg te sluizen. In 1879 wordt dit ontdekt. Samen met zijn compagnon Kerdijk probeert Pincoffs zijn hachje te redden. Uiteindelijk kunnen de twee er niet onderuit en vluchten ze. Lodewijk komt met zijn gezin in New York terecht. Daar sterft hij uiteindelijk zonder geld als sigarenhandelaar.

Spot 

Na zijn vlucht wordt Pincoffs op talloze manieren bekritiseerd en bespot. Zo verschijnen er spotprenten, teksten en zelfs liederen. De foto toont een voorbeeld van één van deze liederen: "De plaat gepoetst!". Een plaat poetsen is een spreekwoord voor vluchten of deserteren.

Erkenning

Het duurt een lange tijd voordat Pincoffs' inzet voor de Rotterdamse haven pas weer wordt gewaardeerd. Alhoewel hij iedereen in zijn omgeving heeft weten te belazeren is zijn droom om Rotterdam tot grootste Europese haven te maken wel realiteit geworden. Tot 2004 is Rotterdam zelfs de grootste haven ter wereld! Zijn betekenis voor de moderne Rotterdamse haven is van ongekende waarde. Vandaag de dag zijn onder andere een weg, een brug en een hotel naar hem vernoemd. Pincoffs heeft zelfs zijn eigen standbeeld gekregen op het Handelsplein in Rotterdam.

Wat denk jij? Is de nieuwe erkenning voor Lodewijk Pincoffs terecht? Of is en blijft het een slinkse handelaar, die slechts uit is op roem en rijkdom voor zichzelf?

 

 

Herkomst

Datering

1879-01-01 - 1879-12-31

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080_RI-1715

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/31F5379603B1432694F116BA20243744

Gerelateerde thema's

Rotterdamse helden?

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen