010
Bron

Fabriek en kantoorgebouwen van Van Nelle vanaf de terreiningang, aan de Van Nelleweg 1.

Moderne fabriek

Het architectenbureau J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt ontwerpt het moderne Van Nellegebouw al in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is dan de modernste fabriek van Nederland, zelfs de beroemde Le Corbusier is diep onder de indruk.

Goede werkomgeving voor de werknemers

Het is ook een van de eerste fabrieken waarbij moderne termen van nu, people, planet en profit, serieus worden genomen. De gevel bestaat uit staal en glas waardoor de werknemers met daglicht hun werk kunnen doen en de fabriek geen donker hol is zoals gebruikelijk in die tijd. Ook in het bouwwerk zelf zijn functionele beslissingen genomen: beton is bijvoorbeeld gebruikt in plaats van bakstenen. Transparante luchtbruggen verbinden de tabaks, - koffie- en theefabriek met opslag- en expeditiehallen. Extra veel aandacht is besteed aan het welzijn van de werknemers, ongehoord voor die tijd! Er zijn sportvelden ter ontspanning, een fabriekstuin voor de middagpauze en modern sanitair voor de hygiëne. Werknemers douchen zich na het werk.

Andere bestemming

In 1998 doet eigenaar Sara Lee/DE het gebouw van de hand, waarna het wordt gerenoveerd en ingericht als evenementenlocatie en bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector. Kort voor 2000 krijgt de Van Nellefabriek de status van rijksmonument. In 2014 is het complex toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Herkomst

Maker

E.M. van Ojen

Datering

1930-01-01 - 1930-12-31

Collectie

Fotocollectie algemeen - deel 1

Nummer

4100 _ 1978-3675

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/6044855E9FF14E919BD7BFEEFA115DD6

Gerelateerde thema's

Bijzondere gebouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen