010
Bron

Puin en Vriendschap

De Rotterdamse kunstenaar Jan Wagner is de zoon van een NSB'er. Als klein jongetje maakt Jan de oorlog mee.

Het boek Puin en Vriendschap is het levensverhaal van Jan Wagner. Het vertelt zijn traumatische oorlogsgeschiedenis, maar ook dierbare en vermakelijke herinneringen.

Op drift na Dolle Dinsdag

Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, vertrekt Jan met zijn ouders, zusjes en broertjes met de trein van Den Haag naar Duitsland. De bestemming is Hannover, de vestigingsplaats van machinefabriek Eisenwerk Wülfel. Jans vader is werkzaam bij dit bedrijf. De woning blijft volledig ingericht achter en alleen het noodzakelijke gaat in koffers mee.

De treinreis naar Duitsland

Tijdens de treinreis naar Duitsland worden ze aangevallen door geallieerde bommenwerpers:

"Op het baanvak Apeldoorn-Stroe bij Barneveld-Voorthuizen wordt de trein vol vluchtende Duitsers, Blitzmädel en NSB'ers, 's nachts om twaalf minuten over drie door geallieerde vliegtuigen aangevallen. Een brandbom treft de bagagewagen en het personenrijtuig daarachter. Er worden rond de 12 doden en 20 gewonden vermeld, later spreekt men van honderd doden. Ik word door het raam van de coupé naar buiten getild in de greppel naast het spoor getrokken. Ik heb een beeld in mijn hoofd van brandende wagons, maar heb ik ze echt gezien? Het kan wel. Mijn tien jaar oudere zus Riet vertelt later dat ze met mij langs de brandende lichamen liep. Daar weet ik niets meer van."

De trein waarin Jan zit, is niet de enige trein die wordt gebombardeerd. Vele andere treinen met vluchtelingen worden door de geallieerden aangevallen vanuit de lucht. Is dit volgens jou terecht of niet?

 

Het boek is in te zien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Wagner, J. (2018), Puin en vriendschap. Rotterdam, Nederland: 20/10 uitgevers.

Herkomst

Maker

J. Wagner

Datering

2018-11-01

Collectie

Rotterdamse publicaties

Nummer

XXVIII C 60

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/6DB50A675A8B49E68DC4329F9EB2EDF0

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen