010
Bron

In het begin van de oorlog is er nog geen sprake van georganiseerd verzet. Maar klein verzet is overal aanwezig. Het is vooral symbolisch.

Op de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus worden oranje bloemen voor de ramen gezet. De politie neemt de bloemen in beslag en geeft een geldboete van 20 gulden. 

Met de herdenking van het bombardement op 14 mei schrijft Ans Guise in haar dagboek “Op 10 tot 14 mei ‘41 droegen we tegen alle verboden deze strikjes”.

Op 12 november ‘44 durven mensen het risico te nemen om kolen te stelen op het terrein van de Hilledijk. Dit kan omdat de Duitsers op andere plekken in de stad razzia’s uitvoeren. Er waren weinig soldaten aanwezig. 

Abraham Nolst Trenité schrijft in zijn dagboek grapjes over Hitler. “Een Duitser loopt langs een timmerman. Deze vraagt hem wat. De Mof snapt het niet en vraagt: ,,Was sagen Sie?” - ,,Wat ik saag…Wat ik saag?.. Ik zaag een doodkist voor je baas!”

 

Dit filmpje is onderdeel van de video-serie "Rotterdamse oorlogsverhalen in 60 seconden" en dient als overzicht voor een thema binnen de Tweede Wereldoorlog.

 

Herkomst

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen