010
Bron

De oude Bijenkorf op de Coolsingel is een bijzonder gebouw in veel opzichten. Het is het grootste filiaal van de Bijenkorf in Nederland; het is het eerste gebouw met roltrappen in Rotterdam; en het is hypermodern voor haar tijd. Zo heeft het gebouw een luidsprekerinstallatie voor mededelingen, een luchtverversingssysteem en de temperatuur kan automatisch geregeld worden. Het gebouw is gemaakt naar een ontwerp van architect Willem Dudok. Het zes etages hoge gebouw heeft een 65 meter hoge toren. Op het dak is een daktuin aangelegd en daaronder zit de lunchroom. Voor het personeel is een aparte daktuin gemaakt. 

Opening

Op 16 oktober 1930 wordt dit pand van De Bijenkorf op de Coolsingel geopend. Er komen duizenden mensen op af. De Rotterdamse Bijenkorf staat aan het Van Hogendorpplein, op de kruising met de Schiedamsche Singel. Deze locatie is nu het Churchillplein.

 

Beschadigd

Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 raakt het gebouw grotendeels beschadigd. De directie besluit in juni 1940 het overeindstaande deel van het gebouw in te richten als noodwinkel. Het herstel kost ruim een half jaar. Op 22 januari 1941 wordt De Bijenkorf weer geopend.

In de weg

Na de oorlog worden er nieuwe plannen gemaakt voor de wederopbouw van Rotterdam. Het gebouw van De Bijenkorf past helaas niet binnen deze nieuwe plannen. Terwijl het gebouw eerder is bewonderd omdat het de Coolsingel afsluit, staat het nu juist 'in de weg'.

Afgebroken

Het pand van de Bijenkorf moet afgebroken worden en krijgt een nieuwe plek op de Coolsingel. Het nieuwe gebouw van De Bijenkorf wordt op 19 maart 1957 geopend. Het oude pand staat dan nog steeds overeind. De sloop van het oude pand begint in september 1959 en duurt lang (zo'n 2 jaar!). Het pand is namelijk bijna helemaal gemaakt van beton. Dit moet in stukken geslagen worden. Springstof kan men niet gebruiken om het te laten ontploffen omdat het midden in de stad staat.

Monumentale steen

Er is een gevelsteen van de Oude Bijenkorf bewaard gebleven. De steen heeft jarenlang op het distributiekantoor van de Bijenkorf op een industrieterrein in Woerden gelegen. Met de nieuwe inrichting van de Coolsingel keert de steen weer terug naar Rotterdam.

De bron

De foto is genomen 1930, als de Bijenkorf net klaar is. Het geeft een overzicht van het zuidelijk deel van de Coolsingel, met aan het eind warenhuis De Bijenkorf (met de karakteristieke toren). Links is het moderne café De Unie te zien en het Van Doorengesticht. Rechts is de voortuin van het Coolsingelziekenhuis.

Herkomst

Maker

Onbekend (uitgever: Rembrandt Uitgevers Mij)

Datering

1930-01-01 - 1930-12-31

Collectie

Prentbriefkaarten verzameld door het Stadsarchief Rotterdam

Nummer

4029 _ PBK-338

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/FBD88B00D8C04585899D090B62862FF4

Gerelateerde thema's

Bijzondere gebouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen