010
Bron

Op 30 mei 1963 wordt het Hilton Hotel Rotterdam aan het Weena officieel geopend. De grote baas uit Amerika is er ook bij. Conrad N. Hilton (1887-1979), de stichter van de hotelketen, is op tournee langs een aantal van zijn nieuwe hotels. Op zijn programma staan onder meer Brussel, Parijs, Rome én Rotterdam.

Niet zijn eerse bezoek

Het is niet Hiltons eerste bezoek aan de Maasstad. In december 1958 is hij ook een uurtje in Rotterdam. Hij bezit op dat moment ruim dertig hotels in de Verenigde Staten en een stuk of tien in de rest van de wereld. Dat moeten er nog meer worden. Eerder die dag heeft hij de contracten getekend voor een Hilton Hotel in Amsterdam. Er zijn dan ook al plannen voor een vestiging in Rotterdam. Alleen de financiering is nog een obstakel. Mede dankzij financiële steun van de gemeente wordt dit enkele maanden later opgelost.

De bouw van de vestiging in Rotterdam

In 1960 begint de bouw van de Hilto vestiging in Rotterdam. Voor het ontwerp tekent de architect Huig Maaskant, die eerder het Groothandelsgebouw ontwierp. Maaskants hotelgebouw bestaat uit twee delen: een onderbouw van twee verdiepingen met daarboven een kleinere rechthoekige bovenbouw van acht verdiepingen. In de onderbouw liggen de werkvertrekken, zoals keukens, machinekamers, personeelsruimten, linnenkamer, maar ook de grote zalen, de entrees en enkele winkels aan de Weena-zijde. In de bovenbouw bevinden zich de hotelkamers met in totaal 500 bedden. Op de bovenste etage is de presidentssuite met uitzicht over de Coolsingel en het Hofplein.

De opening

De opening van het hotel op 30 mei 1963 verloopt zoals de tewaterlating van een schip. Mevrouw J.M. van Walsum-Quispel, de vrouw van de Rotterdamse burgemeester, doopt het gebouw met een fles champagne. Daarna laat Conrad Hilton een eeuwenoud anker zakken op de stoep voor het pand. Om het maritieme karakter van de plechtigheid te benadrukken klinkt enkele keren een scheepsfluit.

Herkomst

Maker

Fototechnische Dienst Rotterdam (Gemeentewerken, Openbare Werken)

Datering

30-05-1963

Collectie

Collectie historiefoto's

Nummer

4282 _ 1977-1956

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/F95147DAD3014CFDB91CC3581B51A3BA

Gerelateerde thema's

Bijzondere gebouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen