010
Bron

Een haven voor Delft

Delfshaven is oorspronkelijk de haven van de Delftse Schie, die tegen het einde van de veertiende eeuw is gegraven door de stad Delft om toegang te hebben tot de Maas en de zee en zo te kunnen concurreren met de Rotterdamse haven.

Pelgrimvaderskerk

De Pelgimvaderskerk is als Sint-Antoniuskapel gebouwde Delfshaven in 1417 en de naam verwijst naar het vertrek van de Pelgrimvaders naar Amerika in 1620. Het verhaal is dat Engelse protestante migranten naar Nederland komen omdat ze vanwege hun geloof in hun vaderland niet meer veilig zijn. Na een elfjarig verblijf in Leiden, vertrekken ze vanuit Delfshaven met hun boot de Speedwell naar Southampton. Met de aansluiting van een andere groep geloofsgenoten vertrekken de migranten uiteindelijk aan boord van het schip de Mayflower. Zij worden gezien als een van de eerste migranten van Amerika, oftewel de Founding Fathers.

Feest

Ieder jaar viert Amerika Thanksgiving Day, een feest dat verbonden zou zijn aan deze groep Pilgrimfathers. In 2020 is het precies 400 jaar geleden dat de Pelgrimvaders vertrokken en als Covid-19 geen roet in het eten had gegooid, zou dit jubileum uitgebreid in Delfshaven zijn gevierd.

Speciaal voor het herdenkingsjaar is er een bouwplaat ontworpen met leerlingen van het Grafisch Lyceum. Je kunt de bouwplaat downloaden en printen en de kerk nabouwen van papier.

https://stadsarchief.rotterdam.nl/diensten/educatie/downloads/

Binnenvaartschepen in de Aelbrechtskolk te Delfshaven met de Oude of Pelgrimsvaderkerk.

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

1972-01-01 - 1972-02-28

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 12705

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/E385F397C5EB4006A65158BEE5618F2B

Gerelateerde thema's

Bijzondere gebouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen