010
Bron

In april 1969 neemt het eerste tiental bewoners zijn intrek in een nieuw verpleeghuis aan de Van Beethovenlaan in Rotterdam-Hillegersberg. Later dat jaar krijgen ze gezelschap van nog eens tachtig mensen. Wat de bewoners gemeen hebben, is dat ze allemaal lijden aan een ernstige vorm van reuma.

Een inrichting voor reumapatiënten

Reuma is op dat moment nog een ziekte waar de medische wetenschap niet goed raad weet. Een effectieve behandeling ontbreekt, zeker voor de ernstigste vorm, reumatoïde artritis. Fysiotherapie om de klachten te verlichten, spalken en verbanden aanleggen om afwijkingen te corrigeren, is eigenlijk alles wat artsen te bieden hebben. Wie getroffen wordt door chronische gewrichtsreuma zal dan ook vroeg of laat te maken krijgen met ernstige fysieke beperkingen. Juist voor die categorie is de inrichting in Hillegersberg bedoeld: reumapatiënten die niet meer thuis verzorgd kunnen worden.

Een reumaverpleeghuis in elke provincie?

De nieuwe instelling is bij opening enig in haar soort. Als het aan de oprichters ligt, verenigd in de Stichting Rheumatehuizen, komt daar snel verandering in. Hun ambitie is om in elke provincie minstens één reumaverpleeghuis op te richten. En zelfs dat zal waarschijnlijk niet voldoende zijn. De stichting heeft becijferd dat enkel in Rotterdam en omgeving al 750 mensen in aanmerking komen voor opname. De 125 plekken in Hillegersberg zijn zo bezien een druppel op een gloeiende plaat.

Geen navolging

De praktijk pakt anders uit. Reumapatiënten blijken in een andersoortige setting ook heel goed geholpen te kunnen worden. Het Rotterdamse initiatief krijgt daardoor geen navolging. In eigen stad groeit ‘het reumaverpleeghuis’ niettemin uit tot een begrip.

Nieuwe ontwikkelingen

Rond de eeuwwisseling wordt de instelling echter ingehaald door de stormachtige ontwikkeling van de reumatologie. Dankzij nieuwe behandelingen eindigt een reumadiagnose niet meer in het verpleeghuis. Daarom gaat de organisatie zich ook richten op andere groepen die zorg nodig hebben.

Reumaverpleeghuis Hillegersberg vandaag de dag

In de afgelopen paar jaar is het voormalige reumaverpleeghuis verbouwd tot een modern woonzorgcomplex, onder de naam State Hillegersberg. Tegenwoordig worden er diverse vormen van zorg aangeboden aan met name kwetsbare ouderen en mensen met een chronische aandoening.

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

01-11-1969 - 30-11-1969

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 11786

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/59CE77BE43304357A7CDDB9EE3F878D2

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Trefwoorden

20e eeuw

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen