010
Thema

Rotterdam architectuurstad

Rotterdam staat als architectuurbestemming in de top van veel internationale lijstjes en is meerdere keren verkozen tot ‘Architectuurstad van Nederland’. Het bombardement, de wederopbouw én de durf waarmee altijd geëxperimenteerd is met bijzondere ontwerpen van grote architecten maken Rotterdam zo fascinerend.

Gebouwen die de oorlog hebben doorstaan

De bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben niet alleen de binnenstad verwoest maar ook omliggende wijken zoals Bospolder-Tussendijken, als gevolg daarvan staan er weinig echt oude gebouwen in het centrum. Weet jij welke historische bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan?

Op de eerste plaats staat de Grote of Sint-Laurenskerk: het enige wat nog herinnert aan het middeleeuwse Rotterdam ondanks flinke beschadigingen door het bombardement. Op nummer twee staat het Schielandshuis waar de Franse Keizer Napoleon I nog heeft overnacht. Nummer 3 is het Witte Huis uit 1898. Het stadhuis en het oude postkantoor aan de Coolsingel zijn redelijk ongeschonden gebleven bij het bombardement. Echt historisch zijn ze niet, maar ze zijn wel uit de jaren twintig van de vorige eeuw. 

Toonaangevende vooroorlogse architectuur

Al vóór de wederopbouw staan de meest baanbrekende gebouwen in Rotterdam. Architect J.J.P. Oud ontwerpt onder andere de woonwijkKiefhoek, maar ook café de Unie. Architect W. van Tijen zet in samenwerking met architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in 1933 de eerste galerijflat van Nederland neer: de Bergpolderflat. Ook in datzelfde jaar is Huis Sonneveld gebouwd en met de Van Nelle fabriek van Brinkman & Van der Vlugt als architectonisch hoogtepunt, wordt Rotterdam zelfs de bakermat van het Nieuwe Bouwen. Gelukkig zijn deze projecten tijdens het bombardement gespaard gebleven en zijn ze nog steeds te bezoeken.

Wederopbouw

De wederopbouw behelst een ruime opzet en moderne architectuur. De Lijnbaan, De Doelen, het Groothandelsgebouw en de Euromast zijn iconen uit die tijd. Zo ook het Hiltonhotel: het gebouw van wederopbouwarchitect H.A. Maaskant wordt in 2016 zelfs een Rijksmonument. 

Vanaf de jaren zeventig komt er een tegenreactie op de wederopbouwstad. Meer woningen worden in de stad gebouwd want tot dan toe zijn die nauwelijks aanwezig. De Nederlandse architect P. Blom ontwerpt de kubuswoningen en de woontoren ernaast, de Blaaktoren oftewel het Potlood en sinds begin jaren tachtig zijn ze een markant herkenningspunt van de stad.  

Manhattan aan de Maas

Tien jaar later gaat Rotterdam echt de hoogte in en wordt de Kop van Zuid ontwikkeld met de Erasmusbrug als nieuw symbool van de stad. Met de torens Montevideo, Maastoren, New Orleans en De Rotterdam krijgt de stad een heuse skyline en de bijnaam: ‘Manhattan aan de Maas’.

Toon 43 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart