010
Bron

Rotterdam in weelde

Een immigrant uit de Zuidelijke Nederlanden, Johan van der Veeken (1549-1616), heeft in zijn tijd veel voor de Rotterdamse economie betekend.

Deze koopman, reder en bankier is betrokken bij de eerste Koopmansbeurs en de Rotterdamse afdeling van de VOC, de Kamer Rotterdam genoemd. Hij financiert handelstochten naar West- en Oost-Indië, het Oostzeegebied en Zuid-Europa. Hij is eigenaar van de schepen die tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Brazilië transporteren en verdient aan de suikerproductie aldaar.

In de stad Rotterdam woont hij in een, voor hem ontworpen, prachtig koopmanshuis aan de Hoogstraat. In 1612 koopt hij de heerlijkheden Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk en laat een buitenverblijf bouwen in Capelle op de plaats waar een oud slot staat; dit middeleeuwse kasteel wordt daarvoor eerst afgebroken.

Rotterdam in economie

Rotterdam is blijkbaar erg trots geweest op deze machtige en rijke Rotterdammer. Aan de gevel van het stadhuis prijkt zelfs een buste van hem. Vanaf 1993 is ook een penning naar hem genoemd. Deze wordt uitgereikt aan succesvolle ondernemers die zich meer dan 10 jaar hebben ingezet voor de Rotterdamse economie.

Rotterdam in slavernij

Historicus Alex van Stipriaan heeft op 31 oktober 2020 zijn boek Rotterdam in slavernij aangeboden aan burgemeester Aboutaleb en voormalig gemeenteraadslid Peggy Wijntuin. Uit zijn onderzoek blijkt onweerlegbaar dat een deel van het vermogen van Van der Veeken uit de slavenhandel stamt.

Onderzoek door het KITLV

De gemeenteraad heeft in 2017 een motie van Peggy Wijntuin aangenomen. Hierin heeft zij om een uitgebreide studie naar het koloniale en het slavernijverleden van de stad gevraagd. Om onafhankelijk onderzoek te garanderen is het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde) ingeschakeld. Naast het boek van Van Stipriaan zijn nog twee boeken met bevindingen over de betrokkenheid van Rotterdam bij slavernij gepresenteerd:
Het koloniale verleden van Rotterdam en Rotterdam een post-koloniale stad in beweging.

Nu je dit weet, zou jij als succesvol ondernemer nog de Johan van der Veekenpenning accepteren?

 

Herkomst

Maker

R. Roghman

Datering

1646-01-01 - 1646-12-31

Collectie

Prenten en tekeningen

Nummer

4080 _ 1968-1580

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/412B7D355F3F4D8CA1BA95912A49B1A2

Gerelateerde thema's

Bijzondere gebouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen