010
Bron

De bron

Naast 'Rotterdam en omstreken' maakt Temminck deze tweede kaart van Rotterdam zelf in 1839.

Sinds de verschijning van de vorige kaart (in 1800 door Munro) is het gebied van de gemeente behoorlijk uitgebreid. De gemeente Cool is ingelijfd, West-Blommersdijk en Oost-Blommersdijk en Rubroek staan nu voor het eerst op een plattegrond. De uitbreiding van de stad in noordelijke richting, langs de Schie, is apart weergegeven (linksboven).

Nauwkeurigheid

De op het Kadaster gebaseerde kaarten hebben een nauwkeurigheid die een enorme vernieuwing zijn. In de eeuw na de invoering van het Kadaster zijn vrijwel alle kaarten daarop gebaseerd, tot de luchtfotografie die daarna deze positie grotendeels overneemt.

Dichte bebouwing

Door de zeer dichte bebouwing van de binnenstad kan Temminck, door het ontbreken van gegevens daarover, niet overal de onbebouwde gedeeltes van de percelen weergeven, maar alleen de kadastrale perceelgrenzen. Het grondgebruik buiten de singels is op de kaart veel gedetailleerder aangeduid. Met name van de tuinaanleg wordt een mooi beeld gegeven.

Een belangrijke bron
 
Op de kaart worden zeer veel straten, stegen en wateren, openbare gebouwen, bedrijven en buitenplaatsen weergegeven. Die aanduidingen, in combinatie met de zeer precieze kartering, maken deze kaart tot een zeer belangrijke bron van kennis van Rotterdam aan de vooravond van de ingrijpende veranderingen, die de stad in de 19e eeuw zou ondergaan.

Herkomst

Maker

L.F. Temminck & D. Veelwaard en Zn.

Datering

1839-01-01 - 1839-12-31

Collectie

Collectie kaarten en plattegronden

Nummer

4001 _ I-53-01-A

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/04BB7DB914B04C00A670F6AFBBC02595

Gerelateerde thema's

Rotterdam groeit!

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen