Rotterdam was altijd al omringd door een verzameling aan dorpen. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw worden veel van deze dorpen door de stad Rotterdam geannexeerd. Deze kaart brengt mooi in beeld welk dorp en gebied er in welk jaar door Rotterdam is geannexeerd tussen 1870 en 1953 (bij elk dorp/gebied staat het jaartal waarin het geannexeerd is).
Ruimte voor de Rotterdamse haven
De annexatie van omliggende dorpen en gebieden gebeurt niet op een agressieve manier. In tegendeel, Rotterdam is vaak zelfs terughoudend om het omliggende poldergebied op te nemen binnen de stadsgrenzen. Maar wanneer er ruimte gemaakt moet worden voor de haven twijfelt Rotterdam geen moment. Zo is de annexatie van Hoek van Holland in 1914 een feit en is Rotterdam ook volhardend in het annexeren van Pernis wat in 1933 gebeurt. Het Rotterdamse bestuur heeft al lang grote plannen voor de havenuitbreiding. Een concreet plan is er niet maar Rotterdam wil graag voorkomen dat de dorpen aan de Maas hun eigen havens gaan ontwikkelen. Door annexatie weet Rotterdam dit dan ook te voorkomen.
Tweede Wereldoorlog
Naast de focus op de uitbreiding van het havengebied richt Rotterdam ook zijn aandacht op noorden, westen en zuiden. In 1925 is er al een plan voor de annexatie van omliggende gemeenten daar. Dit plan blijft echter uit. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog komt het plan voor annexatie opnieuw op tafel. De binnenstad is vernietigd en Rotterdam heeft meer ruimte nodig. Dit leidt in 1941 tot de annexatie van Overschie, Hillegersberg, Schiebroek, IJsselmonde, gedeelten van Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Kethel en Spaland en Rozenburg; bijna een verdubbeling van het Rotterdamse grondgebied.