010
Bron

De bron

Rechtsboven in de kaart ziet men de opdrachtgevers nl de burgemeesters en daarnaast de kompasroos, die de 4 windrichtingen aangeeft. Linksonder in de kaart is de legenda, de verwijzing naar gebouwen, straten, stegen, etc. Middenonder zijn vele mythologische figuren en symbolen afgebeeld. Links en rechts van de kaart ziet men twaalf gedetailleerde stadsgezichten. Onder de kaart een profiel van de stad vanaf de Maaszijde; boven de kaart en langs de linker en rechter zijde wapens van stedelijke regenten en ambtsdragers.

Grootschalig en rijk

De beroemde kunstenaar Romeyn de Hooghe maakt deze kaart samen met zijn Rotterdamse collega Joannes de Vou. De opdrachtgever is het stadsbestuur dat een grootschalige en rijk versierde stadsplattegrond wil zonder alle fouten van oudere plattegronden. Ook moet de kaart de roem van de beroemde handelsstad tonen. Het resultaat is inderdaad een mooie en nauwkeurige kaart, omringd door stadsgezichten en de wapens van de stadsbestuurders.

Wie is de landmeter?

De vraag is echter wie hiervoor het meetwerk heeft verricht. De beide genoemde auteurs lijken hier niet voor in aanmerking te komen. Eigenlijk is er maar een voor de hand liggende kandidaat: Pieter Ancelin, werkzaam bij de `Fabricage’ (gemeentewerken in hedendaagse termen) die al eerder bij zijn landmeting op Voorne met De Vou heeft samengewerkt. In 1697 zou Ancelin een beroemde kaart met de waterdiepten in de Maas voor Rotterdam tekenen, met daarbij een plattegrond van de stad. Mogelijk met gebruikmaking van de tekeningen van zijn metingen, die hij voor de kaart van De Vou en De Hooghe heeft gemaakt. Maar dit is speculatie van de kaartenexpert Piet Ratsma van het Stadsarchief.

Herkomst

Maker

R. De Hooghe & J. De Vou

Datering

1694-01-01 - 1694-12-31

Collectie

Collectie kaarten en plattegronden

Nummer

4001 _ KT-3083

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/1EE4144BD2EC4A59A90F2A10F67B88C7

Gerelateerde thema's

Rotterdam groeit!

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen