010
Bron

Het Kadaster

In 1832 wordt in Nederland het Kadaster ingevoerd. Het hele land is nauwkeurig opgemeten en in kaart gebracht. De landmeters gebruiken de zomer om erop uit te gaan en minuten oftewel getekende concepten te maken. in de winter worden de nettekeningen daarvan afgeleid. Alle bebouwde en onbebouwde percelen hebben een nummer gekregen met als doel: belastingheffing. Zo krijgt Nederland voor het eerst een eenduidingen administratie van onroerend goed.

'Rotterdam en omstreken'

Sommige landmeters van het Kadaster gebruiken de opmetingsgegevens en gebruiken dit om zelf kaarten in omloop te brengen. Temminck ontwerpt voor Rotterdam twee kaarten: één die de hele gemeente omvat, van `Rotterdam en omstreken’ zoals in de titel staat en een plattegrond van het stadsgebied, dat intussen al tot buiten de stadsgrachten van eind 16e eeuw is uitgegroeid. Temminck is dan wel ‘controleur van het kadaster in de provincie Zuid Holland’, maar geeft de kaart zelf uit. Aan het stadsbestuur levert hij 5 gekleurde en 5 ongekleurde exemplaren.

Alle percelen afgebeeld

Wat Munro (in 1800) niet is gelukt, levert Temminck wel: alle percelen binnen de stad zijn op de kaart afgebeeld. Daarnaast staan poorten, gebouwen en straten in de uitgebreide legenda.

Herkomst

Maker

(cartograaf; landmeter): Leonardus Frederik (L.F.) Temminck; (graficus): Veelwaard en Zn., D.

Datering

1839-01-01 - 1839-12-31

Collectie

Collectie kaarten en plattegronden

Nummer

4001_RI-59

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/D1EE73A9952E4DB0A55579A216EE04E5

Gerelateerde thema's

Rotterdam groeit!

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen