De bron
De topografie binnen de stad is bij de tijd, maar de 'verkeerde Kruiskade’ verraadt dat de kaart via via is afgeleid van de meer dan 100 jaar oude kaarten van Versyden en van Van Berckenrode. Daar wordt de fout gemaakt door de Kruiskade diagonaal naar het noord-westen te laten lopen terwijl deze eigenlijk horizontaal naar het westen loopt.
Veranderende stijl
In de 18e eeuw verandert de stijl van de stadsplattegronden. Niet langer worden gebouwen en stadsbeelden 'in opstand' of 3D weergegeven, maar de kaart is nu visueel een `platte’ grondtekening. Verkleiningen van dit kaartje komen veel voor in atlasjes uit de 18e eeuw. Daarnaast vormt de algehele strakke vormgeving van deze kaart een sterk contrast met de kaart van De Vou en Hooghe van nog geen 40 jaar eerder.
Hendrik de Leth
De Amsterdamse Hendrik de Leth is geboren in 1703. Hij is een man van veel talenten en interesses. Zo is hij prentkunstenaar, etser, graveur, tekenaar, boek- en kunsthandelaar, uitgever van prenten, kunst- en naturaliënverzamelaar (bijzondere objecten uit de natuur zoals schelpen, opgezette vogels). Als cartograaf wordt De Leth vooral bekend door zijn in 1740 gepubliceerde ‘Nieuwe geographische atlas‘ en ‘Historische atlas, van de Zeven Vereenigde Nederlandsche Provintien’.