010
Bron

Ontwerp café De Unie

Café-restaurant De Unie aan het Calandplein en in het verlengde van de Coolsingel is ontworpen door J.J.P. Oud. Een bekende achternaam: zijn broer Pieter Oud is burgemeester van Rotterdam geweest. Hoewel Oud in 1925 geen lid van De Stijl meer is, heeft zijn Café De Unie alle kenmerken van die beweging: rechthoekige vlakken in primaire kleuren. Het publiek vindt het in die tijd helemaal niets - de Rotterdammers noemen het een 'kakelbont beschilderde steenschutting' - en de gevel wordt bij een nieuwe eigenaar overgeschilderd en volgehangen met reclame.

Oorspronkelijk gebouw gebombardeerd

Het pand is neergezet als tijdelijke opvulling van een braakliggend terrein tussen twee imposante negentiende-eeuwse percelen. Als voorwaarde wordt gesteld dat het na tien jaar wordt afgebroken. De Unie blijft uiteindelijk 15 jaar staan en wordt op 14 mei 1940 door het bombardement op Rotterdam vernietigd.

Nieuw café 

In 1986 wordt een nieuw Café De Unie gebouwd met een replica van de oorspronkelijke gevel aan de Mauritsweg. De Unie bestaat nog steeds en heeft inmiddels diverse horeca-uitbaters gehad.

De Unie lijkt op een Mondriaan schilderij, met rechte vlakken, een speciaal lettertype en de kleuren rood, blauw en geel. Weet jij wat de reden daarvoor is?

 

 

 

 

 

Herkomst

Maker

E.M. van Ojen

Datering

1925-01-01 - 1925-12-31

Collectie

Topgrafie Rotterdam

Nummer

4202_1978-3395

Link

https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoeken/resultaten/index.xml?mizk_alle=1978-3395&mizig=299

Gerelateerde thema's

Bijzondere gebouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen