Verzamelplaatsen
De razzia is door de Duitse bezetter tot in detail uitgedacht. De stad wordt afgesloten en alle mannen worden verzameld per buurt of per straat. Daarna worden ze naar grotere verzamelplaatsen gebracht, verspreid over de stad.
Bij elkaar blijven
Onderweg of bij de verzamelplaatsen komen de sommige opgepakte mannen al snel bekenden tegen. Anderen zijn samen met hun broer of zwager opgepakt. De mannen blijven vaak bij elkaar, soms ook om op een jongere te letten. Ze hebben steun aan elkaar en voelen zich beschermd.
Stadion Feijenoord
In Rotterdam zijn er 11 grote verzamelplaatsen. Bijvoorbeeld het Nenijto terrein in Blijdorp, de pakhuizen aan de Lek- en Keilehaven in Mathenesse, de Marinierskazerne aan het Toepad in Kralingen en het (toen) nieuwe Stadion Feijenoord op Zuid.
Stadion Feijnoord is de grootste verzamelplek. Het grasveld waar normaal op gevoetbald wordt, is nu de plek waar honderden mannen hun lot afwachten. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Voor de mannen die de arbeidsinzet overleven krijgt het voetbalstadion een andere betekenis. Het herinnert ze voor altijd aan de razzia.
De bron
Hiernaast is een foto te zien van Stadion Feijenoord. De foto is gemaakt in 1938. Het stadion is in 1937 geopend.