010
Bron

75 jaar geleden is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van deze verklaring.

Een flinke prestatie

Eleanor Roosevelt (1882-1962) wordt in 1946 benoemd tot de Amerikaanse afgevaardigde bij de pas opgerichte Verenigde Naties. Als voorzitter van mensenrechtencommissie slaagt ze er twee jaar later in om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Algemene Vergadering van de VN te loodsen. In een periode van oplopende internationale spanningen is dat een flinke prestatie.

Bezoek aan Rotterdam in 1956

Als voormalig First Lady en vertegenwoordiger van de VN was Eleanor Roosevelt een beroemdheid. Overal waar ze kwam werd ze met veel aanzien ontvangen. Wanneer zij in de zomer van 1956 Nederland bezoekt, trekt dat dan ook veel aandacht in de media. Tijdens haar vijfdaagse verblijf is ze ook even in Rotterdam. Op 19 augustus bezoekt ze de Rembrandt-tentoonstelling in Museum Boymans. Dat doet ze samen met haar twee kleinzoons Haven C. Roosevelt en John R. Boettiger, die de dag ervoor met het stoomschip Rijndam van de Holland-Amerika Lijn in Nederland zijn gearriveerd. Zelf is mevrouw Roosevelt met het vliegtuig gekomen.

Eerder bezoek aan Nederland

In april 1948 is Eleanor Roosevelt ook al kort in Nederland geweest, om in Utrecht een eredoctoraat in ontvangst te nemen en zich te laten informeren over de wederopbouw.  Het in de oorlog verwoeste centrum van Rotterdam zag ze toen vanuit de lucht. Op het programma stond namelijk een vliegtocht boven de Betuwe, Walcheren én Rotterdam. Over de humanitaire en diplomatieke activiteiten van Eleanor Roosevelt leerden de Nederlandse krantenlezers weinig. Dat ze werkzaam was voor de VN werd alleen in het voorbijgaan genoemd.

Credits

In 1956 is dat niet anders. De pers heeft meer belangstelling voor de politieke ambities van de kleinzoons dan voor het werk van hun oma. Voor haar rol bij de totstandkoming van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensen krijgt ze pas later de credits.

Op de foto

De kleinzonen Roosevelt op de Rijndam: links Johnny R. Boettinger en rechts Haven C. Roosevelt.

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

18-08-1956

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 88

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/53CFA9755D5C4AEEAB6C45515762AD7F

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen