010
Thema

We versturen al zo lang we ons kunnen herinneren post. Als een belangrijke graaf een brief schrijft, dan wordt deze verstuurd met een duif of een ruiter te paard.

Vanaf 1807 wordt de post meer centraal geregeld. Er komen brievenbussen en postkantoren. Per post wordt er vanalles verstuurd, nu vooral pakjes.

Prentbriefkaarten

Een prentbriefkaart is een ander woord voor een ansichtkaart. Soms heet het ook een briefkaart.

Een prentbriefkaart heeft twee kanten. Op één kant staat een plaatje. Dat wordt ook wel een prent genoemd. De andere kant is voor tekst. Ook komt de naam en adres op die kant, net als een postzegel.

Tot 1905 maf de tekst alleen maar naam en adres zijn. Dan stuur je dus alleen een plaatje naar iemand. Schrijf je er tekst bij, dan moet je bijbetalen. Later is dat veranderd. Er komt zelfs plek waar je tekst kan schrijven.

Veel briefkaarten worden tijdens de vakantie gestuurd. Zo laat je zien op welke mooie plekken je geweest bent. In de collectie van het Stadsarchief hebben we een heleboel prentbriefkaarten verzameld. Van de meeste kaarten kunnen we alleen het plaatje bekijken. Maar als je geluk hebt, dan kun je zelfs een stukje tekst lezen!

Toon 17 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart