010
Thema

Een canon is een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van een bepaald gebied. Zowel landen, provincies als steden kunnen een canon laten samenstellen. Zo bestaat er al een Canon van Nederland en is er nu ook een Canon van Rotterdam!

De Canon van Rotterdam bestaat uit 52 onderwerpen (vensters) en geeft een beeld van alles wat iedereen op zijn minst zou moeten weten van de geschiedenis van Rotterdam. De canon is ook een hulpmiddel voor in het onderwijs, geschikt voor gebruik in het basis- en voortgezet onderwijs. Enkele voorbeelden die in de Canon van Rotterdam kan verwachten zijn:

De Laurenskerk, de onmiskenbare kerk die sinds de 16e eeuw al onderdeel uitmaakt van de Rotterdamse "skyline".

Maria Rutgers-Hoitsema, een onderbelichte Rotterdamse die aan de wieg stond van de vrouwenemancipatie rond de eeuwwisseling van 1900.

Het Zomercarnaval dat sinds 1984 in Rotterdam plaatsvindt. Oorspronkelijk bedoeld als evenement om het gevoel van verbondenheid van Caribische, Kaapverdische en Braziliaanse Nederlanders te versterken, maar inmiddels een jaarlijks fenomeen dat honderdduizenden bezoekers trekt (zie foto).

Nieuwsgierig? Bekijk canon van Rotterdam hier!

 

 

Toon 0 bronnen