De bron
Te zien is een bladzijde van een uitgave van The Graphic, een Engelse geïllustreerde krant, uit 16 februari 1884. De onderste tekening toont Nederlandse militairen die op de kades van de Rotterdamse haven aan boord gaan richting Sumatra om te vechten in de Atjehoorlog.
De Atjehoorlog
De Atjehoorlog is een verzamelnaam voor een reeks opstanden en strafexpedities tussen 1873 en 1914 in Atjeh, op de noordelijke punt van het eiland Sumatra. Vanaf 1824 gaat Sumatra deel uitmaken van het Nederlandse koloniale rijk met uitzondering van het machtige onafhankelijk sultanaat Atjeh. Met de opening van het Suezkanaal in 1869 wordt de positie van Atjeh echter erg belangrijk aangezien het op de handelsroute ligt van de Nederlandse kolonisten. Nederland begint zich steeds meer met het sultanaat te bemoeien en eist ook meer belasting van de lokale bevolking. Na een verdrag tussen Nederland en Engeland in 1871 krijgt Nederland volledige zeggenschap over Sumatra, en ook Atjeh. Wanneer de sultan van Atjeh steun zoekt bij andere landen tegen de Nederlandse overheersing beschouwt Nederland dit als verraad. Op 31 maart 1873 begint Nederland met het bombarderen van de Atjehse kust wat het begin van de Atjehoorlog inluidt, de grootste, bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis. Na vele jaren van oorlog geeft de sultan van Atjeh zich in 1903 over. De laatste guerilla groepen geven zich in 1914 gewonnen.
Geen rust
Helemaal rustig wordt het nooit in Atjeh. Na 1914 zijn er hier en daar nog opstootjes tussen Atjehse nationalisten en Nederlandse kolonisten. Zelfs na de erkende onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 komt Atjeh tussen 1953 en 1957 in opstand tegen de Indonesische Republiek. Vandaag de dag is er vrede in Atjeh en behoort het tot de Indonesische Republiek, maar heeft wel veel meer autonomie verkregen dan andere gebieden.