010
Bron

Maand van de Geschiedenis

In de Maand van de Geschiedenis wordt met honderden culturele, literaire organisaties en de media het onderwerp geschiedenis onder de aandacht gebracht. Elk jaar staat een ander thema centraal, in 2019: Zij/Hij. Over gelijkheid en diversiteit en hoe genderverschillen historisch zijn gevormd.

Het is honderd jaar geleden dat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht kregen. De Maand van de Geschiedenis wil op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. 

Willem de Kooning Academie

Elk jaar doet het Stadsarchief Rotterdam mee aan dit grootste geschiedenis-evenement van Nederland. Studenten van de Willem de Kooning Academie zijn aan de slag gegaan om hun eigen invulling te geven aan het thema Zij/Hij. Hun korte films zijn gemaakt met materiaal van het Stadsarchief: zowel filmfragmenten als afbeeldingen en misschien een document, vormen de basis. In groepjes hebben ze research gedaan in de studiezaal van het Stadsarchief, daarna hebben ze hun materiaal besteld, dit is nagekeken op auteursrechten en door het fotoatelier op een harde schijf gezet. Studenten van Codarts hebben meegewerkt om passend geluid bij de films te maken.

Presentatie in LantarenVenster

In maart 2019 hebben de deelnemers hun films gepresenteerd in de bioscoop LantarenVenster. Iedere film wordt geïntroduceerd door de makers en aan het eind van de bijeenkomst komt een jury bijeen om ze te beoordelen en de beste film te kiezen. Deze keer is de film Witches de winnaar van de competitie geworden.

De lijst van films en makers 2019:

If you want to get ahead get a hat
Nina Agbele, Jorick Buurstra, Laila Fontazzi

Vaarwel
Wynona Bakker, Roy Jakobs

Perfectly equal
Yorben den Hartog, Francesca Giunta, Jasmin Madsen

Aangekleed
Iris van Wijk, Lara Sluijter, Bas de Haas

Witches
Eva Luna van Stigt Thans, Eunhyang clair Lee, Rient van de Crommert en Nadia Marak van Codarts (geluid)

Squares & Circles
Richard van t Hof, Anouk Genrich

On how to play the game
Delano Westenburg, Marte Bosma, Ciska Meister

Herkomst

Maker

Eva Luna van Stigt Thans, Eunhyang clair Lee, Rient van de Crommert, Nadia Marak

Datering

2019-02-01 - 2019-03-31


Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen