010
Bron

Vakantie, een nieuw begrip

‘Het begrip vacantie is voor velen dit jaar geheel nieuw. De mogelijkheden om die vacantie op een goede en aangename manier te besteden, zijn nog uitermate gering. Ons land is nog midden in de worsteling om al datgene, wat werd afgebroken, te herstellen en op te bouwen.’ Aldus de openingszinnen van de folder Een prettige vacantie in of bij Rotterdam uit 1947.

Twee jaar na de oorlog hebben Rotterdammers weer tijd en zin om er in de zomermaanden op uit te gaan. Tegelijkertijd hebben ze nog heel weinig te besteden. Daarom geeft de folder allerlei tips voor leuke en vooral ook goedkope uitstapjes in de buurt: een bezoek aan de diergaarde, aan Museum Boymans, maar ook dagtochtjes naar steden in de omgeving, zoals Schiedam, Vlaardingen en Gouda.

De folder

De folder is een initiatief van de Rotterdamse Gemeenschap, een organisatie die in de laatste oorlogsmaanden is opgericht door een aantal vooraanstaande Rotterdammers. Zij zetten zich in voor een nieuwe stedelijke cultuur, waarin gemeenschapszin voorop staat. Daarvoor is het belangrijk dat Rotterdammers hun vrije tijd op een verantwoorde manier gaan besteden. De folder is een eerste aanzet.

Activiteiten door de jaren heen

In de jaren erna gaat de Commissie Vakantiebesteding van de Rotterdamse Gemeenschap ook zelf activiteiten gaan organiseren: concerten, filmvertoningen, theatervoorstellingen, sportwedstrijden. De lijst van activiteiten wordt gaandeweg langer. In 1955 zijn er in de periode van 30 juli tot 20 augustus 138 evenementen, waaronder poppenkastvoorstellingen, demonstraties van de Reddingsbrigade en waterpolowedstrijden in de Delftsevaart. Deze evenementen trekken samen wel 125.000 toeschouwers.

Het einde van de activiteiten

De Rotterdamse Gemeenschap houdt er in 1955 mee op. Het vakantieprogramma wordt wel voortgezet, maar zonder de idealistische doelstellingen van de beginjaren. De organisatie is voortaan in handen van de Raad van Lichamelijke Opvoeding, een koepel van Rotterdamse sportbonden. Die gaat vanaf dan elke zomer een uitgebreid programma op poten zetten, totdat de raad in 1974 wordt omgevormd tot een adviesorgaan van de gemeente. Daarmee komt er een einde aan de zomeractiviteiten.

Bron

De foto toont een demonstratie van modelschepen in augustus 1956. Eén van de zomeractiviteiten die werd georganiseerd voor de Rotterdammers.

Herkomst

Maker

Ary (A.) Groeneveld

Datering

1956-09-28

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 125-2

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/23A97E9D82BA495BB9FB6A8C1F9F54D3

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen