Wijk vernoemd naar de Watersnoodramp
Als in november 1954 de eerste zes woningen in Pendrecht klaar zijn, meldt de Rotterdamse wethouder Jan Meertens dat alle straten in de nieuwe wijk zullen worden vernoemd naar plaatsen die zijn getroffen door de ramp van het jaar ervoor, als blijvende herinnering aan wat het water toen aanrichtte. Enkele weken later stelt het college van B en W de eerste straatnamen vast. Ze verwijzen naar Zeeuwse plaatsen als Zierikzee, Bruinisse en Westerschouwen. In de jaren daarna volgen vernoemingen naar getroffen plaatsen in Zuid-Holland en Noord-Brabant, zoals Middelharnis, Sliedrecht en Geertruidenberg. Ook het hart van de wijk krijgt een naam die ontleend is aan de watersnood: Plein 1953.
Een ongezellige kale vlakte
In de loop van 1958 beginnen de werkzaamheden voor dit gebied. Behalve het grote plein, moeten hier een hoog flatgebouw en een modern winkelcentrum verrijzen. Bij de presentatie van de plannen wordt dit laatste aangeprezen als de Lijnbaan van Rotterdam-Zuid. Maar als vier jaar later de laatste winkelpanden worden opgeleverd, zijn de bewoners van Pendrecht maar matig tevreden met het resultaat. Vooral het plein ervaren ze als een ongezellige kale vlakte.
Verbetering van het plein
Vanaf het begin van de jaren zeventig wordt het ene na het andere plan gelanceerd om het plein te verbeteren. Die leiden vaak tot ellenlange discussies en soms ook tot de nodige veranderingen. Zo verrijst in 1977 midden op het plein een wijkgebouw, de Middelburgt. En enkele jaren later wordt de oostzijde verrijkt met extra parkeerplaatsen en groenstroken. De aanpassingen nemen het chagrijn bij de bewoners echter niet weg. Vlak voor de eeuwwisseling krijgt het gebied daarom opnieuw een flinke makeover. Daarbij wordt het wijkcentrum verplaatst naar een multifunctioneel gebouw, ook komen er twee grote supermarkten bij.
Gedenkzuil
Sindsdien wordt er nog geregeld gesleuteld aan het Plein 1953, onder meer door meer groen te planten. Maar ook door kunstwerken te plaatsen, zoals de deze week onthulde gedenkzuil voor de watersnood.