010
Bron

Personeelstekorten in de jaren '60

Personeelstekorten zijn niet nieuw voor de RET. Het vervoerbedrijf heeft in het verleden vaker moeite gehad vacatures gevuld te krijgen. Begin jaren ‘60 is dat bijvoorbeeld het geval. Het bedrijf heeft dan meer dan tachtig buschauffeurs, trambestuurders en conducteurs te weinig.  Om dat probleem op te lossen, huurt de directie de particuliere busonderneming De Snelle Vliet in voor de lijn naar de haven. Daardoor komen er tien medewerkers vrij die op andere verbindingen kunnen worden ingezet.

Op zoek naar oplossingen

Het blijkt een druppel op een gloeiende plaat. De zoektocht naar oplossingen gaat daarom onverminderd door. Daarbij wordt gedacht aan het inhuren van Italiaanse buschauffeurs. Ook denkt men aan het opleiden van vrouwen tot chauffeur of trambestuurder. Die ideeën krijgen weinig bijval van het zittend personeel. Voor vrouwen is het werk te zwaar en te onregelmatig, zo vinden ze. Het inzetten van Italianen kan niet vanwege de taalbarrière. Een enkeling vraagt zich bovendien af of Italianen wel over het juiste werkmentaliteit beschikken.

Problemen in de jaren '70

Tien jaar later is het personeelstekort opnieuw een probleem. De RET heeft meer dan honderd chauffeurs tekort. De introductie van ontwaardingsapparaten op bus en tram brengt enige verlichting. Dankzij die apparateen zijn er namelijk minder conducteurs nodig. Een oplossing voor het chauffeurstekort is dat natuurlijk niet. Chauffeurs moeten dan ook geregeld hun vrije dagen opofferen om het rooster overeind te houden. Daarom besluit de RET in 1971 ook vrouwen achter het stuur te zetten: in het begin alleen op de tram. Wanneer dat goed blijkt te bevallen ook in de bus. Dat helpt trouwens maar voor een deel. Uiteindelijk moet er toch geschrapt worden in de dienstregeling.

Latere problemen

Tijdens de economische crisis van de jaren ’80 lijkt het probleem even verdwenen. Maar sindsdien kampt het bedrijf van tijd tot tijd met personeelstekorten. Na de coronapandemie zijn de tekorten zo groot dat de RET weer moet snijden in dienstregeling. Inmiddels lijkt bij de tram en metro het ergste voorbij, maar bij het busvervoer nog niet.

Herkomst

Maker

Ary (A.) Groeneveld

Datering

01-03-1965 - 01-05-1965

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 7807

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/AB477AB7607F4917B847E197DD11E974

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen