010
Bron

Arts

Johannes Drost (Jan) is geboren op 28 maart 1905 in Rotterdam. Tijdens de Duitse inval in Nederland in de meidagen van 1940 wordt Jan als arts ingezet bij de militairen in Rotterdam.

Het Medisch Contact

Na de Nederlandse capitulatie krijgt Jan net als de rest van het Nederlandse leger op 30 juni 1940 groot verlof. Maar hij zet zich in voor het verzet en is betrokken bij de oprichting van Medisch Contact. Dit wordt door artsen opgezet om zich gezamenlijk tegen de Duitse bezetter te verzetten. De Duitsers proberen namelijk meer grip te krijgen op de Nederlandse medici om informatie in te winnen over Joodse patiënten. Weet jij nog meer te vinden over het Medisch Contact?

Opgepakt

Daarnaast helpt Jan ook Henri Staal onderduiken in zijn eigen huisartsenpraktijk aan de Westersingel vanaf mei 1942. Henri M.C.A. Staal is commissaris van de politie en is op 1 december 1941 door de bezetter ontslagen vanwege zijn anti-Duitse houding. Helaas wordt Staal op 14 augustus ontdekt tijdens een Duits politiebezoek aan de praktijk en hij en Jan worden gearresteerd. Daarna moeten ze naar het SD kantoor aan de Heemraadsingel waar ze worden verhoord. Op 17 september 1942 worden ze naar het gijzelaarskamp St Michielgestel gebracht. 

Kamp Vught

Jan Drost komt vrij in januari 1943 maar wordt vervolgens in augustus van datzelfde jaar weer opgepakt omdat zijn rol binnen het Medisch Contact is ontdekt. Naar eigen zeggen is Jan al eerder verhoord over het Medisch Contact bij zijn eerste arrestatie. Hij houdt zijn mond dicht. Op 17 december 1943 wordt Jan naar Kamp Vught gestuurd. Daar krijgt hij de functie van arts en komt bij het kampziekenhuis terecht. Hier houdt hij patiënten ‘ziek’ om te voorkomen dat ze getransporteerd of geëxecuteerd worden.

Verzetswerk

Het ‘verzetswerk' in het kampziekenhuis stopt na de ontsnapping van een gevangen marechaussee op 6 april 1944. Deze weet vanuit het ziekenhuis te ontsnappen door zich te verstoppen in een ambulance. Als dit duidelijk wordt, worden alle Nederlandse artsen in het kampziekenhuis ontslagen. Jan vreest voor zijn leven. Op 24 mei wordt Jan ’s ochtend vroeg gewekt en gelooft dat het zijn einde betekent. Met 640 politieke gevangenen gaat hij op transport naar Dachau.

Kamp Dachau 

Na een reis van twee dagen komt Jan aan in Dachau. Ook in dit kamp wordt hij aangesteld als arts. Hij speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de dodelijke vlektyfus in het kamp. Van de 640 gevangenen die met Jan meereizen, overlijdt een derde. Vlak voor de bevrijding op 15 april 1945 wordt Jan nog eens overgeplaatst naar het nevenkamp Allach omdat daar ook de vlektyfus uitbreekt.

Gedichtenboekje

Op 28 maart 1945 wordt Johannes 40 jaar en krijgt als cadeau een gedichtenboekje met tekeningen, speciaal voor hem gemaakt. De bron toont een van de pagina's uit dat boekje. In de tekst wordt de wens uitgesproken dat de vriendschap, gesloten in het Konzentrationslager (K.Z.), alles overwint.

Vrij

Op 30 april 1945 wordt Johannes uiteindelijk in het Duitse kamp Allach bevrijd.

Jan is een van de vele Nederlanders die naar Kamp Vught is gestuurd. Weet jij wat voor soort kamp dat precies was?

Herkomst

Maker

Geert van der Straaten

Collectie

Uit de persoonlijke collectie van Geert van der Straaten

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen