010
Bron

Het is in september 2023 precies 125 jaar geleden dat Het Witte Huis in Rotterdam in gebruik wordt genomen. Wat weet jij al over Het Witte Huis?

De bouw

Met de voltooing van Het Witte Huis begin september 1898 is Rotterdam een bijzonder gebouw rijker. Dat komt onder andere doordat er tijdens de bouw het nodige is misgegaan. Al in het begin is door de trillingen van het heien één van de panden ernaast ingestort. Vervolgens valt een van de schuttingen bij het bouwterrein om. Daarbij raakt een voorbijganger ernstig gewond. Later, nadat alle negenhonderd heipalen geslagen zijn, blijkt aan de kop van de Wijnhaven veel grond te zijn verschoven. Dit heeft als gevolg dat de kademuur beschadigd raakt en de klep van de Jan Kuitenbrug verbogen wordt.

Kritische opmerkingen vanaf de zijlijn

Al die moeilijkheden trekken veel kijkers naar de bouwplaats. Vooral op marktdagen kan het er behoorlijk druk zijn. Er klinken dan ook veel kritische opmerkingen van de kijkers!

Een ambitieus project

Ook is Het Witte Huis spraakmakend omdat een ambitieus project is. De initiatiefnemers achter het project zijn de uit Amsterdam afkomstige broers Gerard en Herman van der Schuijt. Zij hebben dan een eigen handelsbedrijf in Rotterdam. Met Het Witte Huis begeven ze zich op de vastgoedmarkt. Ze willen er een modern gebouw van maken, waar ondernemers goede kantoorruimte kunnen huren. In het snelgroeiende Rotterdam is er daar namelijk grote vraag naar.

Het hoogste kantoorpand in Europa

Architect Willem Molenbroek ontwerpt op verzoek van de broers een gebouw in ‘Amerikaansche stijl’. Qua uiterlijk lijkt het sterk op de kantoortorens die rond die tijd in Chicago en New York worden gebouwd. Het Witte Huis gaat ook flink de hoogte in: 43 meter om precies te zijn, al is dat natuurlijk niks vergeleken met de Amerikaanse voorbeelden. Die tikken dan al de honderd meter aan. Wel vestigt het een Europees hoogterecord. Pas in de jaren twintig en dertig zullen op andere plekken in Europa hogere kantoorpanden worden neergezet. Dit gebeurt onder andere in Berlijn en Antwerpen.

Failliet

Commercieel is Het Witte Huis overigens geen succes. Eind 1903 wordt het bedrijf van beide broers failliet verklaard. Korte tijd later vertrekken ze uit Rotterdam. Hetzelfde geldt voor Molenbroek. Ook hij gaat failliet, waarna hij Rotterdam verruilt voor Den Haag.

De bron

Op de foto is de heistelling op het bouwterrein van Het Witte Huis te zien, met daarnaast het door de trillingen ingestorte pand.

Herkomst

Maker

Carl Emile (C.E.) Mögle

Datering

1897-08-01

Collectie

Collectie Historiefoto's

Nummer

4282 _ XXXIII-148

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/8C67F75AC77140ADB0BC342AEDB8CE2A

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen