010
Bron

Een nieuw ziekenhuis

In maart 1949 presenteren directeur van Gemeentewerken Jan Tillema, architect Aad Viergever en geneesheer-directeur Piet van der Schaar in het stadhuis een plan voor een nieuw gemeentelijk ziekenhuis. Het moet verrijzen op het westelijk deel van het Land van Hoboken, dat sinds 1924 eigendom is van de gemeente.

Een flinke klus

Aan het plan is zo’n negen jaar gewerkt. Een eerste versie komt al in 1940 op tafel, niet lang nadat het oude Coolsingelziekenhuis grotendeel door Duitse bommen is verwoest. De realisatie zal ook minstens negen jaar gaan duren, waarschuwen de drie mannen: eerst moet de gemeenteraad akkoord zijn, dan het Rijk, vervolgens moeten de financiën geregeld worden en ten slotte zal de bouw zelf nog een aantal jaar in beslag nemen.

De gemeenteraad laat niet lang op zich wachten. Die geeft al in juni 1949 zijn zegen aan het plan. Het jaar daarop komt ook het groene licht van het Rijk. De benodigde 30 miljoen gulden voor de bouw laat echter langer op zich wachten, tot chagrijn van de gemeenteraad. Pas begin 1953 is de financiering rond van wat inmiddels het Dijkzigtziekenhuis heet, naar de villa Dijkzigt – nu het Natuurhistorisch Museum Rotterdam – op het Land van Hoboken. De gemeenteraad doet daarna nog verschillende pogingen om de bouwtijd te bekorten tot een jaar of zes, maar dat blijkt tevergeefs.

De bouw

Op 21 oktober 1952 slaat burgemeester Van Walsum de eerste van ruim tweeduizend palen voor het nieuwe ziekenhuis. Het uiteindelijk dertien verdiepingen tellende gebouw, moet ruimte gaan bieden aan 850 tot 900 bedden. De verpleegafdelingen zijn opgezet volgens het uit Amerika overgewaaide dubbele corridor-systeem: twee lange gangen met daartussen de dienstvertrekken en aan de buitenkanten de patiëntenkamers.

Opening

In de zomer van 1960 is het gebouw zo ver gereed, dat de eerste patiënten kunnen worden overgebracht vanuit de opgekalefaterde delen van het oude Coolsingelziekenhuis en de noodbarakken aan de Boezembocht. Een jaar later, op 18 september 1961, verricht prinses Beatrix de officiële opening van ‘het Dijkzigt’.

Herkomst

Maker

Ary (A.) Groeneveld

Datering

18-09-1961

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 5520

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/1B26A36739654BF08729AF6DC2F60BD7

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen