010
Bron

'Vergeten' Vergeten Verhalen

Naar aanleiding van het boek Vergeten Verhalen van Johan van der Hoeven over de ervaringen van Rotterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog is het boek 'Vergeten' Vergeten Verhalen uitgebracht. In dit boek van Christie Haalboom van Stichting Herdenking 15 augustus 1945 worden verhalen verteld over Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen ontbreken namelijk in het boek van Johan van der Hoeven. Een van die verhalen gaat over de groot- en overgrootouders van Rotterdammer Carel-Vincent van de Graaff van vaderskant.

Het verhaal van Carel-Vincents opa en oma van moederskant

De grootouders van moederskant van Carel-Vincent zijn ook Indische Nederlanders. Na de Tweede Wereldoorlog ontmoeten opa Karel en oma Taat elkaar in Indonesië en worden ze verliefd. Ze trouwen in 1951 en niet lang daarna wordt hun eerste dochter geboren. Het is al jaren onrustig in Indonesië en het jonge gezin is er niet veilig.

Op drift naar Nederland

Op 15 augustus 1945 geven de Japanners zich over en twee dagen later verklaart Indonesië zich onafhankelijk. Wat volgt is een periode van gevaar en vijandigheid, vooral voor de Indische Nederlanders en Indonesiërs die met de Nederlanders hebben samengewerkt. Zo ook voor het jonge gezin van Karel en Taat. Door Indonesische extremisten wordt een kris in hun voordeur geprikt met daaraan een brief. "Oprotten" luidt de boodschap. In Indonesië gelooft men dat iemand spoedig sterft als men een kris in zijn voetsporen steekt. Ook het bespotten van een kris leidt tot onheil. Karel twijfelt geen seconde en koopt tickets voor een overtocht naar Nederland. Het gezin raakt op drift. Na een verblijf in een pension in Maastricht komen ze terecht in de Rotterdamse wijk Lombardijen waar ze het normale leven weer oppakken.

De foto toont de kris die de vlucht van het gezin van Karel en Taat in werking zette. Deze foto heeft het archief verkregen via Carel-Vincent van de Graaff.

Waarom denk je dat de verhalen uit Nederlands-Indië in eerste instantie 'vergeten' zijn bij het maken van het boek Vergeten Verhalen?

Herkomst

Maker

Carel-Vincent van de Graaff

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen