010
Bron

Een jong Joods gezin

Dora van Veen en Max Vieyra zijn een jong Joods stel dat aan de Rozenburglaan 17 in Kralingen woont. In 1934 zijn ze getrouwd en in 1936 wordt hun zoon Jacob Henri ‘Jacky’ geboren. Twee jaar later komt Elizabeth Rosine ‘Betty’ ter wereld.

Het gezin uiteen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verandert het leven van het gelukkige gezin drastisch. Door de Jodenvervolging worden ze uiteen gedreven. Moeder Dora en broertje Jacky duiken onder in IJsselstein. Vader Max kan in Zwijndrecht terecht en Betty wordt ondergebracht bij de weduwe Temmink en haar twee volwassen dochters in Den Haag.

Jullie moeten weg!

Betty herinnert zich nog scherp de laatste keer dat ze haar moeder ziet: “Jullie moeten weg!” is alles wat haar moeder kan uitbrengen. Betty begint meteen mee te huilen, maar haar wijze, oudere broertje roept: ”Stom kind, je maakt het zo alleen nog maar erger, dus hou op met dat gehuil!”. Betty zal haar broer en moeder nooit meer zien.

Kantje boord

Als jong kind begrijpt Betty niets van de hele oorlogssituatie. Op haar onderduikadres moet ze op een dag snel naar de zolder. Ze moet een luik door, een trapje af en een zwaar tapijt gaat over het gesloten luik. Duitse militairen komen huiszoeking doen. Betty ligt op een stapel dekens met een jonge student die daar ook ondergedoken zit. Betty vindt het dolletjes en kietelt nietsvermoedend de student. Hij legt zijn hand op haar mond. Op een gegeven moment horen ze zwaar gebonk boven hun hoofd. De militairen ontdekken hen gelukkig niet en vertrekken. Als het gevaar is verdwenen, zegt mevrouw Temmink: “Mijn hart klopte in mijn keel van angst!”. Betty denkt: “Aha! Dat heb ik dus gehoord”.

Over de oorlog wordt niet gepraat

Kort voor het einde van de oorlog wordt Betty weer herenigd met haar vader Max. Moeder Dora en broer Jacky worden verraden en zijn omgekomen in Auschwitz. Jacky’s naam staat vermeld op het Joods Kindermonument. Vader Max hertrouwt en over de oorlog wordt nooit meer gepraat.

Weet jij wat jij in deze situatie zou hebben gedaan?

Herkomst

Collectie

Persoonlijke fotocollectie Betty Vos-Vieijra

Gerelateerde thema's

Op drift

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen