010
Bron

De aanleiding voor dit bericht zijn de illegale lozingen van giftige stoffen door Chemours in Dordrecht.

Illegaal chemisch afval

Begin maart 1983 wordt de directeur van het Booy Clean 's nachts uit zijn bed getrommeld door de politie. Booy Clean is een Rotterdamse bedrijf dat in het Botlek-gebied zit. Het bedrijf is gespecialiseerd in het schoonmaken van tankers. Volgens de politie is er onder hun leiding grote hoeveelheden chemisch afval weggegooid. Dat is illegaal en mag dus niet.

In de dagen na de arrestatie wordt er steeds meer duidelijk. Het blijkt dat justitie het bedrijf al een tijdje in de gaten had. Het jaar ervoor was er een inval gedaan, waarbij een deel van de administratie werd meegenomen. Daarnaast had Rijkswaterstaat in de grond van de Geulhaven veel giftige stoffen aangetroffen.

Eerdere schandalen van afvalbedrijven

Het is niet het eerste schandaal rond een afvalbedrijf. In 1980 komt men erachter dat EMK in Krimpen aan den IJssel jarenlang chemisch afval heeft gedumpt in de Stormpolder. In datzelfde jaar blijkt ook het moederbedrijf van EMK, Uniser in Moerdijk, hetzelfde gedaan te hebben. Booy Clean is zelf ook al eens negatief in het nieuws geweest. In 1973 veroorzaken schoonmaakwerkzaamheden op een tankschip heftige stankklachten in Vlaardingen. Daarvoor moet Booy Clean een boete van duizend gulden betalen. Vlak daarna beschuldigt een ex-werknemer het bedrijf ervan vaak olie en chemicaliën te dumpen in zeeën en rivieren. Uit protest blokkeren medewerkers van Booy daarna het redactiekantoor van de krant die het nieuws bracht. Daar blijft het bij. Er volgde toen geen onderzoek.

De situatie in 1983

In 1983 ziet het er somberder uit voor Booy. Minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Smit-Kroes eist de bezittingen van Booy op om de schoonmaakkosten te betalen. Bovendien mag Booy Clean ook geen gebruik meer maken van subsidies voor het opzetten van een nieuw water- en slibzuiveringsbedrijf voor de Rotterdamse haven.

Geen straf

Booy Clean gaat er tegenin. Met succes: de Raad van State bepaalt dat de maatregelen te ver gaan omdat niet kan worden aangetoond dat alle vervuiling van de Geulhaven de schuld is van Booy. Door de rechter wordt bepaald dat de bedrijfsleiding van Booy Clean geen straf krijgt.

Op de foto

Medewerkers van Booy Clean blokkeren in 1973 de Witte de Withstraat uit protest tegen de negatieve berichtgeving over het bedrijf.

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

15-08-1973

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4282 _ 1973-647

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/A6BCF674670846128DBCDD2DB67375A9

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen