010
Bron

Alle boeren tevreden?

Sinds 1962 voeren Europese landen een gemeenschappelijk landbouwbeleid. Eén van de pijlers daarvan is het garanderen van een stabiel inkomen voor agrariërs. Dat gebeurt aanvankelijk vooral via het vaststellen van minimumprijzen en het opkopen van productieoverschotten. Het blijkt echter lastig alle boeren in Europa tevreden te stellen.

Lokale protesten in de jaren '60

Protesten zijn in deze jaren echter nog erg lokaal en kleinschalig. Op zaterdag 8 februari 1964 rijden 45 aardappeltelers van Goeree-Overflakkee met drie trekkers Rotterdam binnen, de aanhangers volgeladen met acht ton aardappelen. Bestemming is Blijdorp, waar ze de aardappelen gratis weggeven aan het publiek. De actie is een protest tegen de lage prijs die ze voor hun product krijgen. De boeren krijgen naar eigen zeggen maar acht cent per kilo, terwijl de kostprijs elf of twaalf cent bedraagt.

Ontwikkeling protesten in de jaren '70

Rond 1970 veranderen de boerenprotesten van karakter. Dat komt doordat Brussel met het oog op de stijgende kosten gaat morrelen aan de garantieprijzen voor landbouwproducten. Het verzet daartegen is massaal: begin augustus 1974 zijn er in heel het land acties van boeren en tuinders. Voor het eerst gaan ze met trekkers op pad om, naar Frans en Belgisch voorbeeld, wegen, bruggen en tunnels te blokkeren. Boeren uit de Hoekse Waard bezetten de toegangswegen naar Rotterdam. Ook in andere landen gaan boeren de straat op. Het leidt ertoe dat de Europese Commissie besluit de prijzen te verhogen.

Protesten in de jaren '80 en '90

In de loop van de jaren tachtig gaat het Europese landbouwbeleid alsnog op de schop. Boeren krijgen te maken met productiequota, bovendien bouwt Brussel de prijsondersteuning geleidelijk af om die te vervangen door directe subsidies. Het is de opmaat naar een nieuwe reeks confrontaties. Regeringszetel Den Haag is daarbij natuurlijk het belangrijkste mikpunt, maar ook Rotterdam merkt de gevolgen. In 1990 blokkeren boze boeren de Benelux- en de Heinenoordtunnel. Twee jaar later trekt een stoet van driehonderd boeren met hun trekkers door de Maastunnel, waardoor het verkeer volkomen vastloopt. Veel halen de protesten niet uit: de hervormingen van het Europese landbouwbeleid gaan door.

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

08-02-1964

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 7570-4

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/3A9249886D78480EA4197550E13D0215

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen