010
Bron

Boerenpartij in 1966

De verrassing van de Provinciale Statenverkiezingen van maart 1966 is de Boerenpartij van Hendrik Koekoek. De partij, die pas drie jaar in het parlement zit, krijgt dan 6,7 procent van de stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen later dat jaar is dat 8,8 procent.

Populariteit in grote steden

Wat die score vooral interessant maakt, is dat de Boerenpartij haar stemmen niet alleen van het platteland haalt, maar zelfs uit grote steden als Amsterdam en Den Haag. Ook in Rotterdam is de Boerenpartij populair met 4,2 en 7,1 procent van de stemmen. Dat laatste percentage levert de partij drie zetels op.

Debat 

De uitslag leidt tot een stevig debat onder politiek experts. Dat het succes van de Boerenpartij duidt op ontevedenheid onder de kiezers, daarover zijn ze het wel eens. Met zijn in boerenwijsheden verpakte aanvallen op de overheid raakt partijleider Koekoek duidelijk een gevoelige snaar. Maar over de vraag waar die ontevredenheid dan vandaan komt, zijn ze niet helemaal eens.

De Boerenpartij in Rotterdam

Wat de politieke experts vooral verbaast is dat de Boerenpartij het zo goed heeft gedaan in de oude wijken van Rotterdam. Dit zijn wijken waar vroeger vooral op de PvdA en de Communistische Partij werd gestemd. Nu hebben veel bewoners hun stem gegeven aan een kleine ondernemer. Het gezicht van de Boerenpartij in Rotterdam is namelijk tandtechnicus Aart Snoek (1916-1992), die eerder actief was voor de Middenstandspartij. Volgens sommigen wordt de opkomst van de Boerenpartij in Rotterdam dus vooral gedragen door kleine zelfstandigen die nog niet delen in de groeiende welvaart.

Een kort succes...

Het succes van de Boerenpartij in Rotterdam is van korte duur. Bij de verkiezingen van 1970 wordt de partij hier weggevaagd. Bet als in de meeste andere grote steden. In de Tweede Kamer blijft de Boerenpartij bestaan tot 1981 als Hendrik Koekoek ook zijn eigen zetel verliest.

Bron

Fractievoorzitter van de Boerenpartij Hendrik Koekoek houdt een verkiezingsspeech in de Rivierahal van Diergaarde Blijdorp in 1967.

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

02-02-1967

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 305446-25

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/ADEC57F1859A44ED843C07AC1240B313

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen