010
Bron

Nederland is niet erg rijk aan ruimtevaarders en Rotterdam al helemaal niet. De stad heeft wel een aantal keer een astronaut op bezoek gehad. André Kuipers is hier meerdere malen geweest, evenals Wubbo Ockels. Ockels, die in 1985 als eerste Nederlander een ruimtereis maakte, laat bij een van die bezoeken een handafdruk achter op de inmiddels opgedoekte Walk of Fame op de Schiedamsedijk.

Een beroemdheid

Met hun bezoeken aan Rotterdam treden Ockels en Kuipers in voetsporen van de Amerikaan John Glenn (1921-2016). Hij doet de stad in 1965 aan, tijdens een driedaags verblijf in Nederland. Glenn is in die dagen een beroemdheid. Die faam dankt hij aan het feit dat hij drie jaar eerder aan boord van de Mercury MA-6 een baan om de aarde heeft gevlogen.

Weinig bekijks in Rotterdam

Als Glenn op maandagochtend 11 oktober bij het Rotterdamse stadhuis arriveert, is echter er maar weinig volk op de been. Dit tot verbazing van de aanwezige journalisten. In Amsterdam en Den Haag, waar Glenn de dagen daarvoor is geweest, stonden drommen mensen te wachten. ‘Rotterdam doet de was’, zo vermoedt één verslaggever.

Ontvangst op het stadhuis

In het stadhuis worden Glenn en zijn vrouw ontvangen door burgemeester Thomassen, die een korte geïmproviseerde speech houdt en het echtpaar geschenken overhandigt. In het daaropvolgende gesprek met de pers verdedigt Glenn de enorme bedragen die in de ruimtevaart worden gestoken. ‘Vaak is het geld dat werd besteed aan speurwerk dat in de ogen van de leek zinloos scheen er later dubbel en dwars uitgekomen’, zegt hij. ‘Denkt u maar eens aan het bacteriologische speurwerk dat, door een stom toeval eigenlijk, in Engeland leidde tot de ontdekking van de penicilline.'

Laatste stop Delft

Na een rondvaart door de Botlek en Europoort sluit Glenn zijn bezoek aan Nederland af in Delft, waar hij een voordracht houdt voor studenten vliegtuigbouwkunde. Anders dan in Rotterdam is de belangstelling weer overweldigend. Een deel van het publiek moet het verhaal van Glenn buiten de zaal volgen via televisieschermen.

Herkomst

Maker

Ary Groeneveld

Datering

11-10-1965

Collectie

Collectie Ary Groeneveld

Nummer

4121 _ 8298

Link

https://hdl.handle.net/21.12133/5778B4DF17AF4022B7C7A6F79F7E7461

Gerelateerde thema's

Actualiteit

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen